Naslovna > Nekategorisano > Informacija o realizaciji ljetovanja na Boračkom jezeru u 2015. godini
DSCN3783

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“, u saradnji s Odredom izviđača „Neretva“ Konjic, jedanaesti put u kontinuitetu, realizovalo je ljetovanje na Boračkom jezeru sa 120 učesnika iz Sarajeva, Vareša, Zavidovića, Visokog, Fojnice, Travnika i Konjica, u periodu od 06. do 14. jula 2015. godine.

Tokom ljetovanja planski su realizirani slijedeći sadržaji:

• Edukativni: Svakodnevno podizanje i spuštanje zastave, odabir najbolje uređenih šatora uz skromne poklone, Preventivne mjere prilikom boravka u prirodi, Prva pomoć u prirodi, Reproduktivno zdravlje djece i mladih, Značaj ekologije u savremenom društvu, Orijentacija u prirodi, Borba protiv trgovine ljudima, Dječija prava, Opasnosti od mina, Upravljanje ličnim budžetom te testovi o poznavanju BiH, Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i historije Evrope.

• Sportsko-rekreativni: Kvalifikaciona i finalna takmičenja u malom nogometu, odbojci na pijesku i šahu, i prijepodnevni i popodnevni boravak na plaži (pri čemu su mnogi neplivači naučili plivati).

• Zabavni: Disko večeri, Izbor miss i mistera kampa uz prigodan program, i proglašenje najuspješnijih sportskih ekipa i pojedinaca.

• Društveni: Na primjeren način obilježen je 11. juli – Evropski dan sjećanja na genocid u Srebrenici uz predavanje izvršnog direktora Udruženja Jovana Divjaka o ovoj temi, a svim učesnicima koji su izrazili potrebu omogućeno je obavljanje vjerskih obaveza za vrijeme mjeseca Ramazana.

Kao i ranijih godina volonteri Crvenog Krsta/Križa Novo Sarajevo učestovali su u realizaciji edukativnih sadržaja.

Troškovi ljetovanja u iznosu 16.775 KM podmireni su sredstvima stranih i domaćih donatora u novcu i robama, sredstvima Udruženja, projektnim aktivnostima i oslobađanjem obaveze plaćanja boravišne takse od Turističke zajednice HNK, Podružnica Konjic-Jablanica (spisak donatora u prilogu).

Ljetovanjem na Boračkom jezeru 2015. godine ostvarili smo slijedeće ciljeve:

• Djeci i mladim Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ i članovima partnerskih organizacija/udruženja kroz zajednički život i rad omogućen je društveno koristan boravak u prirodi za vrijeme ljetnog raspusta. Učesnici ljetovanja bili su članovi: Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, Udruženja građana „Omladinska romska inicijativa budi mi prijatelj” Visoko, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba “Drin” Fojnica, Udruženja roditelja i prijatelja za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom “Oaza” Sarajevo, grupa djece u stanju socijalne potrebe sa područja Općine Vareš, Crvenog krsta/križa Novo Sarajevo, Udruženja “Mala sirena” Zavidovići i Odreda izviđača “Neretva” Konjic. Kao i prethodnih godina, ljetovanju su prisustvovali i roditelji/staratelji – učesnici projekta „Prevazilaženje posttraumatskih posljedica kroz psihosocijalnu rehabilitaciju, rekreaciju i edukaciju“ iz Sarajeva i Visokog.

• Kroz edukaciju, informisanje, rekreaciju, sport i zabavu kod učesnika je ostvaren doprinos u stjecanju korisnih znanja, navika i vještina, razvijanja drugarstva i prijateljstva; smisla za kolektivni život i rad; vjersku i etničku toleranciju, pozitivne moralne osobine i patriotizam prema domovini Bosni i Hercegovini.

• Naročito je važno što su, na Ljetovanju 2015, učestvovale organizacije koje brinu o osobama sa posebnim potrebama, što je doprinijelo njihovoj psihološkoj stabilnosti, osjećaju društvene i socijalne ravnopravnosti i odsustvu uobičajenih predrasuda o potrebi tolerancije društvene različitosti.

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”

page0001